Welkom! We zijn pas net open dus pas op! De verf is nog nat!

Ik ben Juffie Brei


 

Hoi!

Ik ben Juffie Brei, of Saskia, dat mag ook. Mijn twee kinderen Iep en Line zitten op de vrije school in Rotterdam. Ikzelf zat vroeger niet op een vrije school, maar kreeg wel handwerkles. Mijn juf was heel streng. Ik weet al mijn projectjes nog precies want het was mijn lievelingsles. De strenge juf en de naar rotte vis stinkende textiellijm hield dat niet tegen. Altijd was ik met handwerken bezig, thuis, bij mijn oma en met mijn vriendinnetjes, die ik op mijn tiende al bijles gaf in handwerken.

Na de middelbare school, ging ik naar de kunstacademie om modeontwerpster te worden maar ik vond fotografie ook zo leuk. Ik besloot door te leren voor fotograaf. Ik werkte in winkels en in restaurants om een zakcentje te verdienen. Daarna deed ik nog een opleiding waar ik leerde hoe ik makers en kunstenaars kon helpen hun kunst te verkopen. Ik werkte voor bijna alle poppodia van Rotterdam en maakte reclame voor de festivals en bands. In mijn vrije tijd was ik DJ. 

"Ik vond mijn oude liefde terug en ik heb de naalden niet meer losgelaten."

Maar ik miste het maken met mijn handen en toen een vriendin het breien weer oppakte vond ik mijn oude liefde terug. Ik heb de naalden niet meer losgelaten. Nadat ik moeder werd, besloot ik alles anders te gaan doen. Ik huurde een tafel bij het naaicafé in de stad en werd handwerkjuf. Ik ontwierp breipatronen en begon een winkeltje. De cirkel was weer rond; ik was toch modeontwerpster geworden. 

Mijn winkeltje werd groter en groter en ik gebruikte mijn kennis van fotografie, ontwerp, het helpen van klanten, reclame maken en mijn kennis van technieken en materialen. Alles kwam bij elkaar, de puzzel schoof stukje bij beetje in elkaar.

In 2007 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en startte ik met lesgeven  in handwerktechnieken. Eerst gaf ik les op verschillende plekken in de stad en in 2009 opende ik mijn eigen studio in het Oude Noorden. De winkel en handwerkschool Ja, Wol is in 2012 officieel van start gegaan en zit nog steeds aan het Zwaanshals in dezelfde wijk. 

Sinds 2019 geef ik handwerkles aan Vrije School de Vredehof in Rotterdam. 

"Je maakt onzekerheden zeker en grootspraak wordt wat kleiner."

Voor mij is er niets fijner dan andere mensen, groot en klein, de kunst en kracht van handwerken bij te brengen en ze te leren dat draadjes en naalden magische krachten bezitten. Ze laten zien wie je bent en nemen je mee naar een nieuwe wereld. Je leert doorzetten en enorme trots voelen. Je maakt onzekerheden zeker en grootspraak wordt wat kleiner. 

Toe maar.. insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan. 

Zie je wel, het lukt best! 

groetjes,

Juffie Brei

 

 

 

foto: Marieke Odekerken